vasárnap, november 09, 2008

Így is lehet...

... statisztika könyvet írni: "A parciális kapcsolat (a parciális korrelációs együtthatót érzékeltetve, csereb. megj.) olyan, mint az érdek nélküli szerelem. Nem azért szeretünk valakit, mert gazdag, szép stb., hanem önmagáért szeretjük. A parciális kapcsolat a két változó közötti "igaz szerelem", minden más változó hatásától megtisztítva."
És még mondja valaki, hogy a statisztikát nem lehet érthetően elmagyarázni... :) Csak el kell engedni kicsit a fantáziát. :) Mondjuk már az ezt az idézetet megelőző "nők életkora-nők iskolázottsága-gyermekek száma" példából megértettem a lényeget, de az kevésbé tűnt fantáziadúsnak. De ameddig az idézeten csak mosolyog az ember, addig a hétköznapibb példából levont következtetés igencsak szomorú, a népes családról hamarosan letehetek, ha rám is vonatkozik az, ami a nagy átlagra... márpedig miért is ne vonatkozna...?

Bár az is igaz, hogy előbb meg kellene várni, ameddig szellemileg is érett leszek a gyerekvállalásra, búslakodni ráérek majd azután is... :)

5 megjegyzés:

Vera Linn írta...

:) én hazaértem. te hogy állsz?

Betond írta...

Az életkor és az iskolázottság az idõvel arányos. Ahogy mész elõre, annál több lesz belõle. Jobb lenne mielõbb bevállalni valakivel azt a porontyot, nem?

Van, hogy csak úgy hirtelen összejön, fiatalon, meggondolatlan. Utána is lehet még okosodni, meg öregedni, belenõ az ember. Sokat csodálkozok azokon, akik 35 év alatt tudatosan elhárítják a gyerekvállalás kérdését, aztán 35 fölött kezdenek görcsölni rajta.

Rajta! Mire a várakozás?

Cserebogi írta...

Vera Linn: ha neki sem fogtam volna múlt héten, akkor sem állnék sokkal rosszabbul... egyelőre annyi eredményt mondhatok magaménak, hogy pár módszerről "határozottan feltételezhetem", hogy esetemben nem működik. Az áttörést a ma éjszakai elmélyült munkától várom...

Betond: arra a társra várok, aki hajlandó az én gyerekvállalási ötletemhez fele-fele arányban csatlakozni és ennek a gyereknek (vagy még jobb, ha több) a nevelése az ő hosszútávú tervei között is szerepel, nemcsak az enyémben... ameddig ez nem adott, addig teljes lelki nyugalommal hárítok továbbra is. Gyerkőceim apját nem az éjszakai meghitt közös pelenkázások alatt szeretném alaposabban megismerni, hanem lehetőleg még azelőtt... :)

Betond írta...

a parcialis kapcsolatrol ma valami mas jutott eszembe. nem ott van parcialis, ahol tobb tenyezotol fugg egy masik? szoval parcialis egy kapcsolat, ha tobbtenyezos az egyenlet.

Cserebogi írta...

Betond, hát valahogy erről szól a parciális kapcsolat, csak az a szépsége, hogy nem biztos, hogy az egyenlet minden tényezője ismert... és az is meglehet, hogy soha nem is lesz teljesen feltérképezett, mert vannak olyan paraméterek is, amikről álmunkban sem gondolnánk, hogy szerepet játszhatnak az adott kérdésben... :)