szombat, január 23, 2010

Nem boszorkányság - technika... :)

A kétnapos továbbképzőn (ahol én is továbbképeztem az embereket, végül 35 percben, állítólag még érthetően is... :) ), én is elraktároztam egy hasznos információt. Na jó, többet is, de a rövidtávú hasznot tekintve mégiscsak ezt emelném ki: ha dobozból töltöm ki a narancslét vagy tejet, akkor ha lyukat szúrok a tetejébe, nem fog nagyokat cuppanni és szétfröcskölni. Ezzel pedig értékes perceket tudok megspórolni a reggeli kávé készítése során, ahol legalább annyi időt szokott igénybe venni a szétszéledt tej feltakarítása, mint a kávé bekészítése... :)

Esetleg van nektek még valami hasonló praktikus tanácsotok? Csak hogy ne kelljen várnom a következő továbbképzőig... :) Érdekelne például, hogy ti hogy veszitek rá magatokat reggel, hogy amikor először cseng az óra, felkeljetek és készülődni kezdjetek... nálam ez a hang még csak az utolsó negyed-félórás alvás kezdetét jelenti... és az előre megfontolt szándékkal a menetrendből kinézett buszról lemaradást...

8 megjegyzés:

maszatka írta...

Tanács helyett inkább érdekesség: az óra csengése előtti percben rendszeresen meg szoktam ébredni, akkor is, ha nem minden nap ugyanabban az időben kelek. Furcsa, igaz? :) Ha rajtam múlna, összeomlana az ébresztőóra-piac....

Betond írta...

2o perccel előbbre állítom. Mikor cseng, 15 percre újrahúzom. Az a 15 perc olyan, mintha egy órát aludtam volna.

Aztán még 5 percet lehet ismételni. Ha nem megy az újraelalvás, lehet azalatt kigondolni, hogy kell egy lyuk a dzsúzosdobozra...

Laller írta...

Én a maszatkával hasonló bioritmussal vagyok megáldva. 3-4 nap alatt átszokok. De az az óra amit este a sötétben is látok, plusz 20 percre van állítva. Így megnyugtató, pillanatokat érek át, miközben a még koránt sem üzemmeleg neuron hálózatom kiszámolja, hogy mennyi az idő, és még mennyit lehet henyélni.

De ha nem megszokott időben kell kelni, akkor nekem is trükközöm kell. Az órát kéz hatósugarán kívül helyezem. Így fel kell kelnem, onnan meg mér nyert ügyem van. Digitáliscsipogósórám azzal a jó tulajdonsággal van ellátva, hogy hangereje fokozatosan erősödik. Így a második, harmadik csippanásra felébredek. Egyszer voltam olyan fáradt, hogy nem ébredtem fel, fél óra csipogásra. :)

És van egy nagy mondás, ami rám nagyon is igaz: Szükséges alvási időm: még 5 perc.

Laller írta...

Ha mézzel iszod a kávét, akkor előre tegyél egy kis tejet, és utána a kaffét. Így gyorsabban oldódik a méz, de vigyázva, hogy így se legyen nagyon forró. mert a fránya C-vitamin 60 fok fölött lebomlik. Aztán ha a diffúziózó teljes sikerrel járt, jöhet a többi tej.

Cserebogi írta...

maszatka: én kompenzálom az irigylésre méltó természeted miatti ébresztőóra-piaci kiesést - nálam reggelente 3 óra (két mobil, 1 vekker) szól... néha nem túl sok sikerrel... :) (ezúton is még egyszer köszönet anyumnak, aki az egyik mobilcsengést előidézi- visszacsengésre várva...:) ).

Betond: nálam is rá van számolva 15perc ahhoz, hogy még relatíve kényelmesen elérjek - csak épp a 15-ből rendszerint 25-30 lesz és egy nagy rohanás...

Lajos László (szólíthatlak LL-nek? :D): az óra távolabb helyezése jó ötlet, csak legalább a konyhába kellene tegyem az előre bekészített kávé mellé, hogy működjön... hmm... lehet, hogy ki kellene próbálni ezt a verziót is...? :)

Laller írta...

Igen szólíthatsz LL-nek. De a Laló/Lali is megteszi. (elsőt nem soknak engedem, de ezt több okból is használhatod) :P
Na látod! Tudsz TE! De mi lenne, ha úgy kreálnád meg, hogy az óra beindítsa kávéfőzési folyamatot? Azaz már este készítsd el a kotyogót. Így félkómásan, csipás szemekkel is be tudod indítani a gáztűzhelyet!
Sok előnnyel járna:
- értékes perceket spórolnál meg, tovább tudnál aludni pár perccel
- kisebb lenne a reggeli koffeinmentes intervallum

Mindezt azzal is meg tudnád fejelni, ha lenne olyan lakótársad mint maszatka, vagy én. Megfőzné a kávét, és finomabban ébresztene, mint az a csipogó kórus, amit hadrendbe állítottál eme nemes feladat megoldásának céljából. :P

Vera Linn írta...

én már nem is mondok semmit. ógyis el fogok aludni holnap reggel is.

Josesan77 írta...

Én most nagyon átszoktam a visszaalvásra, ami fél éve még nem volt sajátságom. AKkor ugyanis az óra csörgése ébresztett, adtam 5 percet a keringésem beindulásának, majd 5-8 perc múlva (folytonos éber állapotban az 5 perc alatt) kimásztam az ágyból.
Most ez kicsit nehezebben indul. A legfontosabb tényező szerintem az, hogy legyen hangulatod felkelni... azaz úgy állj a naphoz, hogy ma megint sokmindent fogok látni/hallani és emiatt sok vicces/érdekes történetet tudok majd megosztani a blogomon az ismerőseimmel.
Mostanában ez egy alapvető tényező a hangulatfokozásomban. :)