péntek, április 29, 2011

Mesék apunak Firenzéről 6.

Ma ugyan felmentést kaptam tőled a meseírás alól, hogy a tézisemmel foglalkozhassak, de azért egy rövidnek mégiscsak nekivágok, hátha azért a holnapi napodba is egy kis plussz vidámságot tudok vele csempészni... bár ahogy hallom mostanában a telefonban, a humorod ismét a régi  (és anyu szerint az étvágyad is.. ;) ) És ez a kettő a biztos gyógyulás jele, ezt bárki orvostudományban megőszült ember megmondhatja (nekem is van már vagy 3 ősz hajszálam, bár abból legalább kettőt te okoztál... :) ).

A mai mesével ismét visszakanyarodunk a Húsvéthoz, nyugodtan tedd félre a lapot, ha már inkább az olasz tengerpartról vagy az itteni Mikulásjárásról szeretnél olvasni, én azt is megértem... :) Utánanéztem kicsit ugyanis annak a robbanó szekérnek (Scoppio del carro), amiről nem is olyan rég írtam.
A hagyomány szerint a szekér, a "Brindellone" felrobbantása Pazzino de'Pazzi firenzei hős tetteinek állít emléket, aki az első keresztes hadjárat alatt, 1099 júliusában elsőként mászta meg Jeruzsálem falait. Parancsnoka később három, a Szentsírtól származó kovakődarabbal jutalmazta meg. Eleinte ezeket a kovaköveket a Santa Maria Fuori Porta (ma már nem létező) templomban őrizték, majd a Szent Apostolok templomba költöztették és minden évben Nagyszombat éjszakáján szent tüzet gyújtottak velük. A Húsvéti gyertyán lobogó rituális tüzet végigvontatták az egész városon, hogy mindenki láthassa azt. A XV. század közepén a gyertyát leváltotta egy aranyozott bronzból készült fáklyatartó. A fáklyatartó körbevitelének szokása félbemaradt, amikor a Pazzi család 1478 Húsvét reggelén az ünnepi mise alatt meggyilkolta Giuliano di Medicit, és ezután a családnak el kellett hagynia a várost. Ekkor a város elöljárói úgy döntöttek, hogy a szekeret ezentúl minden évben a Dóm és a Keresztelőkápolna közötti területen állítják fel és nem hordozzák körbe a városban (mintegy dícsérve a Pazzi család hősi cselekedeteit). Ez a szekér aztán évről évre nagyobbá és díszesebbé vált. A XVI. század elejétől kezdtek elhelyezni az oldalán és a tetején tűzijátékokat is, amiket a Dómból az ünnepi mise alatt "kirepülő" galambformájú rakéta, a "Colombina" gyújtott meg. A szent tüzet azóta is kovakővel szítják fel, majd átviszik a dómhoz, ahol az érsek a Gloria in excelsis Deo ének alatt a szent láng segítségével gyújtja meg a "Colombina" rakétát. Az égő fagalamb aztán elindul a dómból kifüggesztett kötélpályán, meggyújtja a petárdákkal teletűzdelt szekeret, és visszatér a dóm épületébe. A galamb útjának milyenségéből következtetnek még most is a földművelésből élők, hogy milyen termésre számíthatnak abban az évben.
A szekér neve, "Brindellone", firenzei nyelvjárásban "magas és roskatag"-ot jelent, és már többször volt újraépítve, legutóbb 1765-ben, a Pazzi család költségén.

A Brindellone parádéjával egyidőben egy másik, ünnepélyesebb menet indul el a Szent Apostolok templomtól az Arno mentén, amelynek élén a templomban  őrzött eredeti kovakövekből csiholt szent tüzet szállító szekér halad.

És el is érkeztünk a történet végéhez, szép álmokat, apu, ha ezt holnap délután olvasva kicsit ledőlnél aludni. :)

Gyógyulj meg, Apu! 

Nincsenek megjegyzések: